in

Meslek liseliler geliştirdi : Koronavirüsten tamamen arındırıyor.

Şu korona günlerinde farkına vardığımız en büyük gerçek eğer kendi kendine yetebilmek. Eğer üretim yapıp kendi ihtiyaçlarını karşılayabiliyorsan bu süreci daha rahat atlatabiliyorsun.

Ankara Yenimahalle Şehit Mehmet Şengül ve Teknik Anadolu Lisesi öğretmenleri kapalı ortamları ultraviyole ışınları ile koronavirüsten arındıran dezenfeksiyon cihazı geliştirdi. 360 derece dönebilen ve kendi kendine hareket edebilen bu robot başta korona virüs olmak üzere kapalı ortamdaki bütün virüslerin etkisizleştirilmesini sağlıyor. Üzerindeki ultraviyole radyasyon tüpleri sayesinde yüzeyin şekli ve konumu ne olursa olsun dezenfeksiyon işlemini yapabiliyor. Robot, hastahanelerin bir çok ortamlarında kullanılabilir durumda. yoğun bakım odaları, servis odaları, asansör kabinleri, koridorlar gibi hastane ortamları dahil birçok kapalı alanı ultraviyole ışınlarıyla insana ihtiyaç duymadan dezenfekte edebiliyor.

Lise Müdürü Orhan Yılmaz, şu ifadeleri kullandı “Koronavirüsle mücadelede virüsleri etkisiz hale getirmek için okulumuz elektrik elektronik teknolojisi alanı öğretmenleriyle beraber neler yapabiliriz diye düşündüğümüz zaman ultraviyole ışınlarının virüs üzerinde öldürücü etkisini saptadıktan sonra bu şekilde bir cihaz geliştirmeyi tasarladık. Ultraviyole ışınları insan vücuduna ve özellikle gözlere zararlı ışınlar olduğu için bu sistemin insanın olmadığı bir ortamda yapılması gerekiyor. Bunu da nasıl yapabiliriz diye düşündüğümüz zaman robot şeklinde kendi kendine otonom hareket eden robotlarla yapılabileceğini düşündük. Özellikle hastanelerde yoğun bakım odaları, poliklinikler, koridorlar, asansörler yani virüsle teması çok yaygın olabilecek ortamlarda, insanlar olmadan, akşamları özellikle insanlar gittikten sonra rahatlıkla kullanılabilir.”

Robotun kendi kendine hareket edebildiğini söyleyen okul müdürü, “30 metrekarelik bir odayı 1-2 dakika içerisinde kendi kendine otonom bir şekilde dolaşarak üzerindeki ultraviyole lambalarıyla 360 derece dönerli şekilde temizleyerek çıkıyor. Maliyeti 100 bin lira civarında. Bu 1-1,5 aylık bir sürede arkadaşlarımızın tasarlayıp ürettiği bir robot. Bunu okulumuz öğretmenleri tamamen kendi yazılımları ve tasarımları şeklinde ürettiler. Eğer seri üretime geçilirse tabii ki daha düşük bir maliyetle üretilebilir. Özellikle hastaneler, oteller veyahut kamu kurumlarından talep olduğu takdirde üretime geçmeyi düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

Bildir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yazar: Ahmet Demir

mitopya.com'da Bilim-Teknoloji, Gündem, Spor kategorilerinde içerik oluşturan, yazılım geliştirici

GTA V, Epic Games Store’da Kısa Süreliğine Ücretsiz Oldu

Korona günlerinde İstanbul turu : Panorama İstanbul