İngiltere, Galler, Kuzey İrlanda ve İskoçya’dan oluşan Birleşik Krallık’ta, Haziran 2016’da yapılan Avrupa Birliği referandumunda yüzde 52’ye karşı yüzde 48 oy ile Brexit kararı alınmıştı.
İngiltere’nin Avrupa Birliğinden ayrılmasını düzenleyen bu Brexit yasa tasarısı, parlamentonun alt kanadı olan Avam Kamarası tarafından onaylandı.
AB vatandaşlarına süresiz oturum izni verilmesi ile oturum izni başvurusu reddedilen AB vatandaşlarına itiraz hakkı tanınmasını öngören değişiklik önergeleri reddedildi. Avam Kamarası 330’a 231 oyla anlaşmayı onayladı. Bu anlaşma önümüzdeki hafta Lordlar Kamarası’nda görüşülecek.
Eğer Anlaşma Lordlar Kamarası’ndan da geçerse Kraliçe Elizabeth’in de onayıyla yasalaşmış olacak. Lordlar Kamarası anlaşma metninde herhangi bir değişiklik yaparsa, anlaşma tekrar oylanmak üzere yeniden Avam Kamarası’na gelecek.
Bu süreç planlandığı gibi giderse, İngiltere 1973’te katıldığı Avrupa Birliği’nden kendi isteği ile 31 Ocak’ta ayrılacak. Böylece ilk kez bir ülke AB’den çıkmış olacak.
Taraflar ticaret, balıkçılık, havacılık, ilaç ve güvenlik konularının ele alınacağı bir müzakere yürütecek. İki taraf arasındaki ticari ilişkiler, Dünya Ticaret Örgütü kurallarına göre yapılacak.
Bu geçiş süresi boyunca da İngiltere AB kurallarına bağlı kalmayı sürdürecek.