in

Python Nedir ?

Python Nedir ?

Python, Hollandalı programcı Guido Van rossum tarafından yazılmış bir programlama dilidir. Guido Van rossum abimiz bu dili 1990’larda geliştirmeye başlamış. Gelinen son noktada ise gün geçtikçe “popülerliğini” arttırmakta bazı okullarda müfredata dahi girmekte. Peki Python birden neden bu kadar popüler oldu. Müfredatlara dahi girecek kadar yatırımı hak etmesinin sebebi nedir ?

Endüstri 4.0

Bu ilgi ve yatırım boşuna değil elbette. En büyük ve global sebep şu ki Python "yapay zeka" konusunda oldukça işlevsel "Keras" ve "Theano" gibi kütüphanelere sahip. Tabi mesele sadece bu iki kütüphane değil Python adeta bir kütüphane denizine sahip Keras ve Theano sadece öne çıkan iki örnek. Yani eğer yapay zeka geliştirmek gibi bir derdiniz, ihtiyacınız var ise Python'un kapısını çalmak durumundasınız. Hele ki şu sıralar yeni sanayi devrimi olarak adlandırılan "Endüstiri 4.0" bazı ülkeler yavaştan geçmeye başlamış yada geçmeyi düşünürken. İHA'lar göklerde süzülürken ve daha teknolojik daha fütüristik araçlar yapılmaya çalışılıyor. Otonom araç vb. teknolojiler popülerleşiyorken Python'nun popülerleşmeye başlaması, bunları öğrendikten sonra şaşırtıcı değil.

Yazımı Basit Bir Dil

Şimdi Python'nun ne olduğundan ve neden dünyada çapında bir yükselişe geçtiğinden biraz bahsettik. Gelin biraz da genel hatları ile Python'u tanıyalım. Python başta da belirttiğimiz gibi öncelikle bir programlama dilidir. Diğer dillere nazaran daha kolay diye bir kıyaslama yapılıyor, hatta bu yüzden yeni başlayanlara öneriliyor. Fakat ben buna kısmen katılmıyorum. Eğer daha önce hiç programlama dili görmediyseniz Python da sizin için gayet zor gelebilir. Bunun sebebi Python değil programlama dillerinin temel mantığını bilmeyişinizdir. C++, C#, Java, Python ne olursa olsun aslında hepsi aynı mantıktadır. Hepsi aynı dildir değişen sadece bir şeyleri ifade etme tarzlarıdır. Fakat diğerleri ile kıyaslayacak olursak, Python yer yer diğerlerine göre daha basit ve temiz bir ifade tarzına sahip.

Zengin Kütüphaneler

Devam edecek olursak Python sadece yapay zeka yada nispeten basit yazımı ile öne çıkmıyor. Örneğin "nesne tabanlı" programlama yapacaksanız yine Python "Tkinter" ve "pyqt5" gibi arayüz tasarlamanıza yardımcı olan kütüphaneleri ile yine işinizi oldukça kolaylaştıracaktır. Dahası oyun geliştirmek veya en azından bu alanda kendinizi geliştirmek ve daha büyük projeler için tecrübe edinebileceğiniz. "Pygame" ve "Pyglet" gibi 2d ve 3d oyun tasarımına yönelik kütüphaneleri mevcut.

Kısaca Python Zengin kütüphaneleri, nispeten basit söz dizimi ve yapay zeka alanında iyi bir altyapısı olması sebebi ile güzel bir programlama dilidir. Bir sonraki yazımda bu güzel programlama diline ufaktan giriş yapacağım. Hedeflerim siz Mitopya okurlarına önce Python'u temel olarak öğretmek fakat temeli öğretip orada bırakmak değil. Daha sonra Kendi kullandığım kütüphaneleri de tanıtmayı planlıyorum. Mitopya ile güncel kalın ..

Bildir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yazar: Gökalp Akalın

Profesyonel öğrenci, KLU da tarih okudu. Şimdi Sakaryada bilgisayar programcılığı okuyor. Tarantino fanı.

İyilik Akımı : Sokak Satıcılarının Tüm Tezgahını Satın Alan Güzel İnsanlar

Şehit Teğmen Fırıncıoğlu’nun Son Görüntüleri: ‘Dünkü Uçak Saldırısından Ucuz Kurtulduk’