George Orwell tarafından 1945 yılında yayımlanan Hayvan Çiftliği adlı roman, büyük bir sistem eleştirisini masalsı bir dil ile anlatıyor. Fabl türünde yazılan roman. Bir çiftlik ve içindeki hayvanları konu edinirken. Arka planda, devletleri, yönetim biçimlerini ve toplumları sade bir anlatımla okuyucuya ulaştırıyor.
Dört ayak iyi, iki ayak kötü!
Kitap, Bay Jones adlı bir adamın sahip olduğu Beylik Çiftliği’nde geçiyor. Bay Jones tarafından kötü davranılan hayvanlar, bu durumdan son derece rahatsız oluyor. Bir gün çiftliğin bilge domuzu Koca Reis, hayvanları örgütlüyor ve onlara devrim fikrini açıklıyor. Çok geçmeden Koca Reis ölüyor ancak sözlerini hayvanlara miras bırakıyor.
Bir gün hayvanlar, yemlerinin verilmediği gerekçesiyle kendilerinin de beklemediği bir şekilde isyan ediyor. Hayvanların bu ayaklanması üzerine Bay Jones ve diğer insanlar çiftliği terk ediyor. Böylelikle ideallerine yerleşen devrimi gerçekleştiren hayvanlar, işe ilk olarak çiftliğin adını değiştirmekle başlıyor. Adı artık Hayvan Çiftliği olan bu yerin yönetimini ise diğerlerinden akıllı olan domuzlar üstleniyor.
Napolyon ve Snowball adlı iki domuzun önderliğinde idare edilen çiftlikte başta her şey yolunda ilerliyor. Hayvanlar, bu iki domuz önderliğinde yeni kanunlar oluşturup buna göre yaşamaya başlıyor. Ancak zaman geçtikçe işlerin rengi değişiyor ve iki lider arasında anlaşmazlıklar baş gösteriyor. Hayvanların eşitliği üzerine kurulan yeni yönetim biçimi, istenenden çok farklı bir boyut kazanıyor.
---
Hayvan Çiftliği, 1945 yılında yayımlanmış olmasına rağmen, günümüz sistemlerine ve günümüz toplumuna etkileyici bir bakış açısı sağlıyor. Okucuyucu bağlayan ve çevresinden örnekler bulabileceği 🙂 bir kitap.Okumanızı tavsiye ederim, saygılarımla.
Ebrar Ömer Karakaya