Hindistan’ın tarihinde uzaya gönderidiği ile araç olan Chandrayaan-2 adlı uzay aracı tüm dünyada da anlık olarak takip edildi.
Hindistan uzay programının bir parçası olan Vikram adlı uzay aracı, Chandrayaan-2 roketinin 1.5 aylık yolculuğunun ardından dün(6 ekim) ayın güney kutbuna indirilmeye çalışıldı. İnişine 2.1 kilometre kala uzay aracı ile bağlantı kesildi.
Yaklaşık 150 milyon dolara mal olan uzay aracının başarısız olması sonucu Hindistan Ay’a iniş yapan dördüncü ülke olma fırsatını kaçırdı.
Süreç Nasıl Gerçekleşti?
Yolculuğun ilk süreçleri tamamen sorunsuz bir şekilde, planlandığı gibi tamamlandı. Ancak uzay aracının yüzeye iişi sırasında, yüzeye iki kilometreden daha az bir mesafe kala, araç planlanan yoldan ayrıldı. Ancak bu durum olağan karşılandı. Çünkü araç bu kısımda programlandığı gibi, yüzeyi tarayıp inişe en uygun alanı seçecek ve inişi oraya gerçekleştirecekti.
Tam bu sırada uzay aracından gelen sinyal kesildi. Görev odasında bir sessizlik oldu ve sinyalin gelmesi için bir süre beklenildi.
Daha sonra görev kontrol biriminden yapılan açıklamada uzay aracının yüzeye 2,1 kilometre mesafeye kadar beklendiği gibi çalıştığını şu anda verilerin analiz edildiği bilgisi verildi. Ancak uzay aracindan herhangi bir sinyal alinamadi.
Bu, bu yıl aya inen üçüncü uzay aracı girişimi oldu.
Hindistanın bu girişimi bu yıl aya yapılan üçüncü denemedi. Ocak ayında Çin, ayın karanlık yüzeyine bir sonda indrmeyi başarmıştı. Çin o tarihten beri örevini başarılı bir şekilde ilerletiyor.
İsrail’in kar amacı gütmeyen bir kuruluşu, Nisan ayında Beresheet adındaki küçük bir robot uzay aracını aya göndermiş, ancak bu denemede Chandrayaan-2’ye benzer şekilde başarısız olmuştu. İlk iniş planlandığı gibi gitmiş, ancak daha sonra yüzeye yakın bir mesafede iletişim kesilmişti. Daha sonra ise motoru durdurma komutunun yanlış gönderildiği keşfedildi.
Barış Özcan Canlı Olarak Anlattı
Tüm dünyanın yakından takip ettiği bu olayı Barış Özcan'da çeviri ve kendi yorumlarıyla canlı yayında bizlere sundu.