Güneşin dünyamız için ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Bilim adamları yıllar boyunca güneşi incelediler, araştırdılar ve onun hakkında bir çok şey öğrendiler, Ama bilmediğimiz hala bir çok şey var. Bunlardan biri de güneş lekesi döngüsü.
Güneş her 11 yılda bir herhangi bir zamanda olduğundan çok fazla güneş lekesi(güneş yüzeyindeki koyu leke) üretiyor. Washington Üniversitesi’nden yeni bir araştırma geldi. Araştırma bilim adamlarının kapsamlı bir çalışmadan sonra ortaya çıkardığı Güneş’in bir modeline dayanıyor. Modelde, değişen oranlarda hareket eden, dönen ve bükülen, mıknatıslık yaratan ince, akıcı bir plazma tabakası görülüyor.
Thomas Jarboe, güneş lekelerinin güneş’in kendi derinliklerinden geldiğini, plazmayı yüzeyden patlatan ve yerine bir tür yıldız izi bırakarak geldiğini düşünüyor. Bu çalışma güneş lekelerinin aslında onları gördüğümüz yerde, güneş yüzeyinin hemen altındaki çok ince bir plazma katmanında doğduğunu göstermektedir.
Bilim adamları tarafından kullanılan model, Güneş’teki plazmanın nasıl kıvrılabildiği ve birikebileceği ve şiddetli bir şekilde akana kadar birikebileceği gibi ipuçları veren füzyon reaktörleri üzerine bir araştırma yaptı.